WRECKLESS ERIC – LEISURELAND

Artiest info
Website
facebook
Label: Tapete Records
distr.: Sonic RendezVous

De muzikale carrière van de in Newhaven, East Sussex geboren Britse singer-songwriter Eric Goulden begon in 1974 toen hij opteerde voor zijn artiestennaam ‘Wreckless Eric’ en voor het brengen van new wave- en rockmuziek. In 1977 kwam zijn bekendste song op de markt: “Whole Wide World” wordt nog steeds als één van de allerbeste punkrocknummers vermeld in de vaktijdschriften. Omdat hij niet hield van de muziekbusiness en ook niet van de artiestennaam die hem werd toebedeeld bracht hij in de voorbije 40 jaar een 20-tal albums uit onder een serie pseudoniemen zoals ‘The Len Bright Combo’, ‘The Donovan Of Trash’, ‘Le Beat Group Electrique’ of ‘The Hitsville House Band’.

Hij verhuisde ook met zijn echtgenote, de Amerikaanse singer-songwriter Amy Rigby, van Engeland naar het veel anoniemere New York om in Amerika van al dat drukke gedoe van de Britse muziekpers te kunnen ontsnappen. Volgend jaar in mei wordt ‘Wreckless Eric’ zeventig jaar en de chaotische punkperiode ligt inmiddels al een tijdje achter hem. Het componeren van stevige rocksongs heeft hij echter nooit verleerd en dat wil hij nu nog eens bewijzen op zijn meest recent uitgebrachte album “Leisureland”.

Die plaat is de opvolger van zijn drie laatste albums “amERICa” (2015), “Construction Time & Demolition” (2018) en “Transience” (2019) die door de muziekkenners bij zijn beste werk worden gerangschikt. Voor “Leisureland” keert hij echter terug naar het naaktere gitaarwerk met vleugjes keyboards, beatboxes en loops en echte drums waarvoor hij Sam Shepherd in de opnamestudio heeft uitgenodigd. ‘Wreckless Eric’ tekende zelf voor het bespelen van alle overige instrumenten die op deze plaat te horen zijn. Vrouwtje Amy horen we hier en daar zorgen voor vrouwelijke backing vocals.

Naast de nieuwe rocknummers heeft ‘Wreckless Eric’ op dit album ook meerdere instrumentale werkjes op de 15-koppige tracklijst geplaatst. Het componeren van de nostalgisch terugblikkende nummers kwam tot stand in de lockdownperiode omwille van de ‘Covid-19’-crisis. Eric Goulden werd zelf ook zwaar getroffen door corona waardoor zijn longen beschadigd werden en hij ook nog een ernstige hartaanval heeft gekregen.

Twee van de beste tracks uit “Leisureland” hebben we aan deze recensie toegevoegd op video met de rocksong “Standing Water” en het instrumentale werkje “Inside The Majestic”. Maar dat wil niet zeggen dat er geen andere memorabele nieuwe nummers op deze plaat te vinden zijn want voor ons mogen de tracks “Southern Rock”, “Standing Sunday Morning”, het gitaarinstrumentaaltje “The Tipping Point” en onze favoriete song “High Seas (Won & Lost)” hier nog regelmatig door de geluidsinstallatie van de stereo weerklinken.

(valsam)